sábado, 1 de marzo de 2014

Carnestoltes "LES QUARANTA HORES"


         




            Els tres dies que antecedixen al dimecres de cendra “carnestoltes” es celebra ací a Castalla el tridu de les quaranta hores a “Jesús Sacramentat”, estant exposat durant aquests tres dies en l'altar major de la parròquia (este any, igual que fa 28 anys, en el Convent)  i permaneixent els fidels en oració al costat del Senyor. Segons compten els majors, esta festa ha estat molt arrelada en la població fins al punt de tindre la rellevància quasi de les festes majors de moros i cristians. No he trobat documentació però no seria d'estranyar que vinguera de temps del Patriarca Sant Joan de Ribera (S.XVI).

           Va ser l'any 1508 quan es va fundar a València la inicial Confraria del Santíssim Sagrament, i noranta-tres anys després, en 1601, es van iniciar com a tals «Quaranta Hores» en l'església de la Companyia, cerimònia a la qual va assistir l'Arquebisbe i Virrey —avui, ja Sant— Juan de Ribera
Noranta-sis anys més tard, ja en 1697, es va establir la devoció com a tal, amb arrencada en la Catedral i successius recorreguts per les diferents parròquies de la ciutat. Aqueix mateix any, quan era arquebisbe de València Tomás de Rocaberti, el Papa Inocencio XII va aprovar una butlla que reconeixia aquesta devoció, pionera a València.
Ja en el segle XIX, es va fundar la Congregació de la Guàrdia i i Oració al Santíssim Sagrament de les Quaranta Hores, que va tenir la seua seu en 1847 en l'església de Santa Catalina. I les creacions entorn d'aquesta devoció van ser en augment, de manera que en aquesta ciutat es van fundar les congregacions per a senyores i, nou anys després, per a cavallers. I fa quinze anys, en 1997, es va celebrar el cent cinquanta aniversari de la creació de l'al·ludida creació de la Real Congregació de la Guàrdia i Oració al Santíssim Sagrament de les Quaranta Hores.
Aquesta congregació ha editat molt recentment una breu història, on es dóna a conèixer als fidels que tal devoció venia de temps molt anteriors. Recorden que, entre els fons de l'Arxiu del Regne de València, «quan es tracta en 1346 la distribució aranzelària dels oficis de les pròpies capellanías del Palau Real, en temps del rei Pedro IV. Recorda aquest historial la quantitat ingent de fidels que acudien a aquestes cerimònies; i assenyalen les cròniques com els fidels pujaven per l'escala de la dreta i descendien per la de l'esquerra, per a evitar aglomeracions, i les enormes engalanuras que hi havia en el Palau Real, que malgrat no ser els temps actuals, atreia centenars de cotxes —de cavalls, clar— que arribaven a col·lapsar el pont del Real.
En fi: que aquesta devoció, que els actuals hem vist des de xiquets en les nostres parròquies i en els nostres carrers, no acaba de ser inventada; té més de sis segles, i les turbulències socials no han aconseguit acabar amb aquesta tradició.
 



             Com he comentat, sempre s'ha celebrat els tres dies que antecedixen al dimecres de cendra, exceptuant els anys compresos entre 1994 i 2008 que es va decidir traslladar a divendres, dissabte i diumenge perquè els fidels tingueren més temps i comoditat per a poder estar un estona  en oració davant de “Jesús Sacramentat”, ja que la majoria d'empreses acabaven la jornada laboral divendres al migdia. Antigament este dilluns i dimarts eren festius i no es treballava.








              Cal ressaltar que durant estos tres dies a la vesprada, abans de la missa o reserva del Santíssim, la coral de la parròquia amb gran solemnitat canta “els trisagis al Santíssim” i algunes altres peces musicals referents a l'Eucaristia.



             Esta és una de les poques festes que només l'anuncien les campanes de l'església parroquial, per ser este el lloc de l'exposició del Santíssim, però enguany com he comentat, pel motiu de les obres que s'estan executant en la parròquia, l'Exposició i tots els actes de culte seran en el convent i per açò seran les campanes dels dos campanars les que ho anuncien.











Dissabte 1 de març “Vespra”

Durant el dia, tocs propis del dissabte.
13.02 h i 20.02 h. Volteig menor (4 campanes) Parroquia i vol general convent.




Diumenge 2 de març "Primer día" 
                
Durant el dia, tocs propis de diumenge, exceptuant els de la missa de 12.00 h. que passa a les 19.00 h.
A l'alba, volteig menor. (4 campanes) parroquia.
Moment de l'exposició volteig general convent.
A migdia i reserva del Santíssim, volteig general (5 campanes) parroquia i convent.




Dilluns i dimarts, 3 i 4 de març "Segon i tercer día"

A l'alba, volteig menor. (4 campanes) parroquia.
A l'exposició, volteig general convent.
A migdia i reserva del Santíssim, volteig general (5 campanes) parroquia i convent.



No hay comentarios:

Publicar un comentario