domingo, 16 de febrero de 2014

JA S'ESTÀ A PLE RENDIMENT



         Sembla que sí, de moment el refrany que encapçalava l'entrada anterior (a la tercera va la vençuda) sí que s'està complint, toquem fusta!!!. Dilluns passat van començar les obres d'extracció d'enderroc de les criptes tenint ja una completament buida, omplint-se dos contenidors d'enderroc, sense grans troballes amb  tant sols uns trossos de canters o gerrons.





              En aquesta entrada vull també fer mensio a la presentació del llibre de Juan Antonio Mira sobre les restauracions de la part exterior de l'església: absis, campanar, façana principal amb la portalada i lateral esquerre. Al meu entendre va ser molt il·lustrativa i interessant, principalment en les explicacions de Marius Bevia en referència a la portalada de la façana principal.




              I com estem immersos en tot aquest tema de restauracions he considerat que seria interessant col·locar alguna fotografia de la restauració de 1986, la qual pot considerar-se que va ser completament integral per efectuar-se les següents intervencions: extracció de la pedra en els llocs on estava enguixada o pintada, remodelació de les bases, columnes i capitells desintegrats i refets amb algeps en els anys 40, cancel·la nova, rejuntat de totes les pedres sent aquestes netejades amb raspallat o en algunes zones abujardat, reconstrucció dels decorats de pedra de la capella de la Verge de la Soledat, reforma del baptisteri, el cor, nova peanya de Sant Roc, tota la instal·lació elèctrica inclòs el baldaquí i adquisició de nous llampares (les tres grans de fabricació casolana), poliment i acristalat de tot el pis, pintat de sagristia, capella de Sant Tomás, capella de la comunió completa exceptuant els frescs, reparació de la teulada alçant tots els caballons, recol·locant-los novament amb ciment, adquirint al voltant de 3500 teules noves – però antigues-, incloent la cúpula de la capella.



                Tal com va afirmar Juan Antonio Mira en la presentació del seu llibre, que personalment crec que té tota la raó, han de quedar totes aquestes actuacions ben explicades i per escrit, perquè quede constància per a la posteritat. Concretament aquesta restauració a la qual em referisc de 1986 no hi ha documentacio per escrit apenes de res, sent com he afirmat d'una gran envergadura, per açò m'agradaria si algun dia dispose de temps, el desglossar-la i documentar-la per complet.








No hay comentarios:

Publicar un comentario