jueves, 16 de enero de 2014

FATAL RITME EN LES OBRES DEL PIS DE L'ESGLÉSIA



                 Després d'executada la primera fase de la retirada del terratzo, que com vaig indicar en una entrada es va realitzar a molt bon ritme, té ara lloc la segona fase que implica l'extracció de l'enderroc abocat en les criptes fruit de la destrucció de 1936 (per a intentar localitzar les filtracions d'aigua existents, ja que a data d'avui molts carreus encara permaneixen mullats) i la col·locació del pis nou.




            Una vegada conclosa la primera fase vam procedir el consell d'obres a sol·licitar nous pressupostos a les empreses de la localitat que millor preu van oferir per a la primera fase, licitant en aquesta ocasió també alguna empresa de fora. En aquest consell teníem la plena i ferma voluntat que aquesta obra es quedara en una empresa de Castalla, però la nostra sorpresa va ser majúscula en revisar aquests pressupostos, ja que una empresa d'Alacant “Sánchez Garrigós” havia pressupostat la mateixa execució amb els mateixos acabats i garanties amb 38.000€ menys que l'empresa de menor pressupost de Castalla, sent aquesta una desproporció molt gran, per la qual cosa ens inclinem al fet que fóra aquesta empresa la que executara l'obra.






             Novament els projectes, permisos i burocràcies han retardat el començament d'aquesta segona fase de l'obra en tres mesos més, ja que realment el permís per a aquesta execució va arribar en plenes festes nadalenques. Com eren molts els feligresos i habitants de Castalla que tenien interès per veure l'estat de les obres, es va procedir diumenge passat 12 de gener a realitzar una jornada de portes obertes, perquè tot el que tinguera interès poguera veure-ho, sent realment moltíssimes les persones que van acudir.






                El següent dilluns 13, com ja he comentat amb tots els permisos formalitzats i en regla es van reprendre les obres, però certament els treballs van durar poc, ja que el següent dia dimarts 14 va rebre el rector D. Salvador Valls una telefonada des de consellería on se li afirmava que cautelarment havien de detenir-se les obres, ja que havia de realitzar-se un nou projecte arqueològic i ser aquesta extracció d'enderroc revisada per un arqueòleg (fins a ací tot seria normal si no fóra perquè aquesta trucada la va realitzar la mateixa funcionària pública que uns dies abans havia signat i segellat l'autorització)



                 Tot sembla indicar que des de l'Ajuntament de Castalla hi ha alguna persona interessada a obstaculitzar i posar traves a l'execució d'aquestes obres , ja que cada vegada que s'ha sol·licitat un permís s'ha manat a València per a la seua revisió en Conselleria, responent sempre aquests que era competència de l'Ajuntament l'autoritzar-ho o no, per no estar catalogada aquesta església com BIC, afirmant-se fins i tot des de patrimoni que aquest protocol de l'arqueòleg que ara s'exigeix podria ser prescindible per el mateix motiu.

            Com a conseqüència d'açò, les obres de moment i mentre seguisquen les burocràcies permaneixen paralitzades, la qual cosa allarga excessivament en el temps l'execució de les mateixes, tenint ja el dubte de si per a les pròximes festes patronals de setembre podran estar concloses, amb el destravio que açò podria comportar en haver de modificar-se els itineraris de la majoria dels actes, (cosa que des del primer moment s'ha intentat evitar des del consell d'obres) sense desestimar tampoc l'encariment econòmic que aquesta nova actuació comporta, ja que com sol succeir en aquests casos, els que més exigeixen són els que menys aporten, corrent totes aquestes despeses a càrrec dels donatius dels feligresos de Castalla.

17 comentarios:

  1. Hola Carlos, abans de res vull donar-te les gràcies per mantenir-nos informats sobre les obres de l'església, perquè també som alguns que encara que la freqüentem poc sentim gran afecte per ella per ser nostre principal element patrimonial i si em permets volguera fer-te una pregunta. A que creeu que es deu aquest canvi de postura de la funcionària que esmentes? Una salutació i no et canses.

    ResponderEliminar
  2. Hola i moltes gràcies. Tot sembla indicar, fins i tot per les seues pròpies paraules, que des de l'ajuntament algú la va cridar per a provocar-li aquest canvi de postura. Salutacions

    ResponderEliminar
  3. Hola, sóc un castellut que pense que si açò és com afirmes, este nou gasto deu de ser pagat per conselleria o per l'ajuntament, perquè el que algo vol algo li costa, o més be, no deurien pagar totes les obres? Al cap i al fi perquè s’enporten els diners els polítics de turno millor seria que s'invertira en activitats sosials, com el nostre patrimoni.

    ResponderEliminar
  4. Yo también pienso que para que se gasten el dinero en calles y plazas que estan bién, y que en 5 o 6 años el politico de turno las vuelve ha hacer nuevas, seria preferible se invirtiera en esta obra que almenos duraría muchos más años, además de que el edificio en sí lo requiere.

    ResponderEliminar
  5. Hola Joan Carles, com veig que la gent està participativa, he pensat manifestar-te també la meua opinió, encara que més que opinió seria pregunta i és la següent: Si l'església està catalogada com “Bé d'interès cultural local” com és possible que no tinga subvenció, aportació o col·laboració alguna per part de l'Ajuntament, Diputació o Consellería? I el que crec que no té per on agarrar és que damunt que els ix gratis posen traves. Salutacions

    ResponderEliminar
  6. Ho senc, però a eixa pregunta no es puc respondre, encara que la veritat és que pense igual que tu, lo que sí et puc assegurar és que en algunes poblacions on han fet obres similars sí que s'han aconseguit subvencions o aportacions per part de l'Ajuntament, per ser l'església un monument de la població, i també et puc dir altres com per exemple Sant Joan poble l'Ajuntament ha tingut el detall de col·laborar no cobrant els permisos d'obres, (un simple detallet) cosa que no ha succeït ací a Castalla. Salutacions.

    ResponderEliminar
  7. Done fe d'aquest retard, i afig que l'església parroquial ha sigut mantinguda durant els 400 anys mes o menys que té pels fidels catòlics de Castalla, i ara resulta que hi ha gent mes preocupada en castalla pel patrimoni, anem pels enderrocs que poden danyar seriosament la base del temple parroquial, bé si tant interès tenen, perquè no fan també la seua aportació, perquè tot açò, recorde, ix de les butxaques dels fidels, que paguen els seus impostos i damunt mantenen el patrimoni als quals no tenen ni l'escriptura. Gràcies.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. ¿ Como que la Iglesia no recibe subvenciones??? ¿ de dónde sacas tu esa conclusión??? ¿cómo crees que fue restaurada?...pues con una subvención del plan Confianza con más de 400.000€, y si Conselleria dice que se paraliza la obra, el Ayuntamiento nada puede hacer, pues es una instancia superior jerarquicamente la que está obstaculizando las obras. Así que no confundáis, ningún funcionario del Ayuntamiento tiene tanto poder como para paralizar una obra en consellería.
      Gracias

      Eliminar
    2. El autor de este anónimo tiene razón, esta restauración que él afirma se realizó en el 2011 de la parte delantera, fachada, campanario y lateral izquierdo y hubo otra en el 2006 también subvencionada, de laparte trasera, ambas de la parte exterior de la iglesia, pero no recuerdo niguna, ni he leido que haya existidosubvención alguna de la parte interior y debe ser numerosas las que han habido porque solo en el siglo pasado, que yo tenga constancia hubo cuatro, 1908-9, 1942-46, 1963 y 1986, y ambas fueron sufragadas por la feligresia. Seguramente al resto que se refiere también tendrá razón, pero me gustaria preguntarle, ¿no sería más sencillo en vez de parar la obra, cuando se solicitan los permisos exponer todas las exigencias y cuando esten correctamente formalizadas el concederlos?

      Eliminar
  8. Por lo que he podido entender, ¿no ha habido desde el inicio de la obra un control y un seguimiento de un arqueólogo en uno de los principales elementos patrimoniales del pueblo? ¿Eso es así?

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Entonces, si hauria d'haver hagut un seguiment arqueològic des del principi de l'obra, que d'altra banda personalment ho entenc. Què van fer amb les sol•licituds de permís d'obra i del projecte que va estar a poder de l'Ajuntament i Consellería des de febrer fins a agost? Es que va estar allí “durmiendo el sueño de los justos”? Per què no es va exigir aquesta presència al concedir-lo? Pot ser que en sis mesos ni tan sols el vain revisar? INCREIBLE….

      Eliminar
  9. Lo que es obra en sí, a mi juicio no se realizado, salvo que entendamos por obra la retirada de un piso de terrazo superpuesto sobre el original del templo de 1581 y que quedó seriamente dañado tras la destrucciónded 1936, ¿para eso hace falta un arquéologo? Yo podría entender que para la extracción del escombro si que hiciera falta, pero mi duda es la siguiente, ¿porqué llegaron todos los permisos firmados y sellados sin exigirlo?

    ResponderEliminar
  10. jo crec que les coses són més simples que tot açò, les obres són en l'església? que les pague l'església, és lo lògic, no?, però també ho és que els altres no fiquen els nassos en el que no els importa (cadascú en la seua casa fa el que millor considera)

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. SI SEÑOR: "Dadle al Cesar lo que es del Cesar y a Dios lo que es de Dios" pero parece que no es tan simple como tu dices........y a la vista está.

      Eliminar
  11. Por lo que yo se...el problema no está en el cambio de piso, el problema está en las criptas, y por lo que yo se...para eso no se pidió permiso de obras...¿ me equivoco?

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. TOTALMENTE, por lo que yo sé… no estás bien informado, te recuerdo: En el mes de febrero de 2013 se realiza un proyecto para la retirada del terrazo por un arquitecto y se solicitan los permisos permitentes, llegando la autorización el 16 de agosto. Una vez retirado el mismo, se vuelve a realizar otro proyecto con la obras que se pretende realizar (extracción de escombro para localizar posibles filtraciones de agua y nueva pavimentación) solicitándose a continuación la autorización para la ejecución para esta obra que llego en plenas fiestas navideñas, sin pretender ocultar nada como pretendes insinuar, por lo tanto por lo que yo sé… no estás bien informado, aunque me esfuerzo e intento en que así sea. Saludos.

      Eliminar
  12. I quina manera de marejar la perdiu. Si Consellería exigeix la presència d'un arqueòleg que ho finance ella i tots tan contents. Amb els diners que desbalafia no crec que esta menudalla la desbanque. A que no és tan complicat? Tot és posar-li un poc de ganes i voluntat per a unir esforsos en benefici del nostre patrimoni. Sempre en positiu, anim i avant.

    ResponderEliminar