martes, 12 de noviembre de 2013

XIX TROBADA DE CAMPANERS A ALBERIC



         



         Dissabte passat 9 de novembre va tenir lloc en la població d'Alberic el XIX encontre o trobada de campaners de la Comunitat Valenciana, i com no podia ser d'una altra manera allí vam estar els de Castalla fent acte de presència.




           En aquesta nova trobada vam ser molts més d'ací de Castalla els que acudim, perquè alguns dels col·laboradors com a campaners tenien interès a acudir a un esdeveniment d'aquestes característiques.






           En aquest dia quedem a les 8 del matí en un bar de la població per a prendre alguna cosa, concentrar-nos i partir cap a Alberic, sent en aquesta ocasió: Luisita, Laura, Fran, Kiko, Juan Carlos, Víctor, Oscar, Mari Carmen i jo, en total nou “un bon equip”. Però res més reunir-nos va sonar el telèfon, era el nostre rector D. Salvador indicant-me que teníem un difunt en la població i enterrament, i com l'obligació és abans que l'afició, vaig haver de deixar-los a tots i ràpidament dirigir-me a la parròquia per a tocar el senyal de difunts. (Em dirigia a una concentració de campaners i vaig començar el dia com a tal).






              Sobre les 8.30 h. eixim direcció a Alberic amb el següent ordre del dia: 

     -10.00 h. Concentració en la Plaça de la Constitució de les  associacions de campaners.

      -10.30 h. Presentació de cadascun dels grups per ordre alfabetic, Tancant l'acte els campaners d'Alberic.

      -12.00 h. Concert en el campanar, en primer lloc els campaners convidats, finalitzant amb un repic i volteig per part dels campaners d'Alberic.

       -14.00 h. Menjar en la casa de l'ermità en la Muntanyeta.







           Javier, campaner d'Alberic, ens va donar la benvinguda als 22 grups que allí ens presentem, prenent a continuació la paraula l'alcalde de la població, Antonio Carratalá, lloant la labor dels campaners mantenint i recuperant tocs tradicionals, realitzant-los manualment. Seguidament prenc la paraula D. José Vicente Martínez, rector de Alberic, qui va ressaltar la labor social i eclesiàstica de les campanes informant a la població de tots els esdeveniments (aquest rector va tenir el detall de realitzar un volteig de campanes com a rebuda als grups de campaners)










            A continuació li va tocar el torn al president del gremi de campaners valencians Rafael Ballester, Francesc Llop i Bayo, expresident dels campaners de la Catedral de Valencia i Manuel Bartual, president de l'associació de campaners d'Alberic que va tancar el torn de la taula donant començament a les diferents associacions de campaners de les  localitats assistents.








            La presentació de les diferents associacions va ser per ordre alfabètic, sent Laura Rico Vidal la que prenc la paraula en representació dels campaners de Castalla. També dues empreses dedicades al muntatge de campanes, ERMEC i TECNICA I ARTESANIA 2001 ens van parlar sobre les seues experiències i actuacions, presentant fins i tot un audiovisual. Al meu entendre aquest acte es va perllongar excessivament encara que va ser interessant veure les inquietuds, projectes i fets dels diferents grups.









            Després de la conclusió d'aquesta presentació ens dirigim al campanar de Sant Llorenç, on tots els grups que van voler van executar algun toc típic de la seua població. Novament va ser per ordre alfabètic i quan ens toque el torn als de Castalla realitzem tres dels quatre tipus de tocs de Consagració que tenim, pensant que eren de curta durada i així no allargar excessivament l'acte.








            Al baixar del campanar i visitar la parròquia que tan amablement ens va mostrar el rector. D. José Vicente Martínez, vam poder veure en la sagristia una fotografia del retaule de l'altar major destruït en 1936, en el qual apreciem una gran similitud amb el nostre, la sort del qual va ser similar, quedant d'acord a tornar-nos a posar en contacte, perquè considerem que hauria d'estar tallat pel mateix artista, indicant-nos també que a diferència de nosaltres ells si porten idea de tornar-ho a reconstruir.










            En eixir de la parròquia intercanviem impressions amb els campaners d'algunes poblacions en els quals ja va naixent un vincle d'amistat, precisament degut a aquestes trobades. Concretament els de L'Alqueria de la Comtessa ens van recordar la seua recent actuació en l'entrada d'Ibi, i la pròxima que realitzaran amb el seu campamovil a Onil al costat de la seua banda de música, afirmant-nos que ens avisaren amb temps als de Castalla perquè ens puguem reunir. També quedem a visitar als campaners d'Ontinyent i Moixent, a aquests primers en el dia de la Puríssima, festivitat de la seua Patrona, on ens instruiran amb els seus tocs col·laborant amb ells i als segons en data sense determinar.









              Com el dia va resultar ser calorós, mentre sentíem els tocs dels diferents grups, pensem que seria interessant refrescar-nos amb unes "servesetes" en un bar situat al costat de l'església. Després de finalitzar tots els tocs partim tots junts a l'Ermita de Santa Bàrbara (Patrona dels campaners) situada en un preciós parc natural als afores de les població, on en la casa de l'ermità realitzem un menjar de germanor. (També en aquesta ocasió intercanviem impressions amb Francesc Llop, que es va mostrar interessat per l'actuació que havíem tingut el passat any amb la campana de l'ermita)








           Després de finalitzar el menjar, visitem el campanar i campana d'aquesta ermita de Santa Bàrbara, des d'on vam poder veure unes precioses vistes d'Alberic i de l'horta de València. A poc a poc tots els grups ens vam anar retirant per a emprendre el viatge de retorn, però abans ens van obsequiar amb “un pan quemao” a cadascun, típic de la població d'Alberic. 






            I per a acabar vull felicitar als meus companys d'Alberic pel bon acolliment, organització i gran treball realitzat, on passem un meravellós dia que mai oblidarem, entre tantes persones amb les que compartim una mateixa afició “LES CAMPANES”.












No hay comentarios:

Publicar un comentario