sábado, 7 de septiembre de 2013

I PER FI LES ESPERADES OBRES DEL PIS DE L'ESGLÉSIA



          Després de molts mesos d'espera, el pròxim 16 de setembre donaran començament les obres per a la retirada del sòl de terratzo instal·lat en el temple parroquial en la segona meitat dels anys quaranta.






          Aquest pis va ser fabricat i portat des de Barcelona, per ser els inicis del terratzo i sent en aquells anys difícil la seua adquisició. Segons expliquen els majors es va col·locar sobre l'anterior de pedra de carreu, pel mal estat en què es trobava aquest després de l'incendi de 1936.








          L'any 1986 va ser polit per primera vegada aquest terratzo, afirmant el polidor que era d'una excel·lent qualitat, molt superior als fabricats en l'actualitat. Sobre l'any 2000, en un punt concret del passadís central va començar aquest terratzo a desprendre's de l'anterior de pedra de carreu i a bombar-se, sense tenir apenes evolució en diversos anys.



           Des de fa uns anys s'han paralitzat algunes actuacions que també feia falta realitzar, com la restauració de la campana antiga de l'ermita, per a donar prioritat a l'execució de les obres del pis, ja que des del 2011 ha començat la seua deterioració d'una forma galopant, amb el perill que açò comporta, perque algunes de les rajoles situades baix la bancada han arribat a enfonsar-se.



          Tot sembla indicar que aquest elevament del terratzo és motivat per una gran condensació d'humitat, ja que en les criptes a les quals fa uns anys baixarem, avui és pràcticament impossible baixar  precisament degut a eixa gran humitat existent, que en la meua modesta opinió està motivada per algun d'aquests tres motius o tal vegada pels tres: 

 1º L'ensulsida de part del casc antic amb les consegüent filtracions, que lògicament han de buscar les zones més profundes, la cripta de l'església.

  Un registre de les aigües de sanejament situat just al lateral de l'església i que es troba taponat per algo d'enderrocs des de les reformes del carrer (just quan va començar a alçar el pis més galopantment). Aquests enderrocs s'han buidat fa apenes uns dies i en les parets de l'arqueta es poden apreciar alguns menuts clevills i per tant amb filtracions.


La canalització del desaiguàt del camí del castell a l'interior d'una cova en la qual si tracem una línia recta va just a parar també a l'església.






            Per aquests motius el passat any, el rector D. Salvador Valls va sol·licitar a l'arquitecte de la diòcesi, D. Angel Gambín, un projecte per a la sol·licitud del permís d'obres per a l'alsament d'aquest terratzo, veure l'estat de l'anterior de pedra de carreu i poder analitzar més exactament el motiu que ha ocasionat aquesta deterioració. En el mes de febrer es va presentar per part de la parròquia aquesta sol·licitud de permís d'obra al M.I. Ajuntament de Castalla, al principi només per a l'alsament de terratzo, com he esmentat, i intentant per part del consell d'obres tenir aquest problema resolt per a aquestes passades festes de setembre, però per demora de les institucions públiques, no ha arribat aquesta autorització fins al passat 16 d'agost, creient convenient esperar-nos que passaren les festes patronals per l'alteració d'actes que haguera tingut lloc si hagueren començat abans. (6 mesos d'espera per a un permís d'obra de només retirada del terratzo...)



           En aqueix mateix mes de febrer es va sol·licitar a totes les empreses dedicades a la construcció de Castalla i algunes de fora centrades en obres d'església, que tingueren interès d'executar aquesta obra, a passar pressupost. Un total de 8 empreses son les que ho van fer, sent al final l'empresa construccions "Esdal" de Castalla la que oferia la mateixa execució, amb el mateix temps (un mes) i amb les mateixes condicions a un menor preu, sent este de 4200 €.



         Per aquests motius, a partir d'aquest pròxim dilluns 9 de setembre es tancarà al culte la parròquia, per a poder disposar d'una setmana abans que comencen les obres per a la retirada de tota la bancada, objectes sagrats, imatges i al mateix temps tapar tots els objectes susceptibles d'arreplegar pols, com a llums, viacrucis etc.


           Com en altres ocasions, quan la parròquia es tanca al culte, es trasllada a l'església del convent, per açò les campanes lògicament també pateixen aquesta alteració, passant des d'aquest dia 9 a realitzar-se els tocs a Missa, enterraments i actes litúrgics en el campanar del convent, sense arribar a emmudir el de la parròquia, perque en este es seguiran executant els senyals horaris, ángelus, senyals a difunts, voltejos en festivitats i vespres etc.




2 comentarios:

  1. Com pot ser un pressupost de 4200 euros quant s´estant arreplegant diners desde fa anys? No hi ha que fer res més?. Em pareixen pocs diners per a tot el que s´arreplegat.

    ResponderEliminar

  2. Si lliges atentament voras que este preu és simplement de retirada del terratzo, una vegada retirat s'haurà de restaurar l'antic de pedra o si està molt danyat tornar a pavimentar amb un altre pis nou. Una vegada tot alçat també s'haurà d'estudiar si és procedent fer la preinstal•lació per a calefacció com tenen les esglésies de tots els pobles confrontants. També s'haurà de procedir possiblement a buidar la cripta i impermeabilitzar per a evitar que torne a succeir (de confirmar-se amb certesa que és motivat per filtracions i no siga un mal major). Com comprendràs el projecte també costa diners igual que el permís d'obres, per açò aquest preu és només l'aperitiu del que està per venir, però que de moment no es pot saber, cal anar per fases, demanant els següents pressupostos en el seu degut moment.
    Salutacions.

    ResponderEliminar