viernes, 21 de diciembre de 2012

"NADAL" i els seus tocs

             






                         


                 El Nadal (llatí: nativitas, «naixement») és una de les festivitats més importants del cristianisme juntament amb la Pasqua de resurrecció i Pentecosta. Aquesta solemnitat, que commemora el naixement de Jesucrist en Belén, es celebra el 25 de desembre en l'Església Catòlica, en l'Església anglicana, en algunes comunitats protestants i en l'Església ortodoxa romanesa. En canvi, es festeja el 7 de gener en altres esglésies ortodoxes, que no van acceptar la reforma feta al calendari julià per a passar al calendari conegut com a gregorià, nom derivat del seu reformador, el papa Gregori XIII.

               Els angloparlants utilitzen el terme Christmas, el significat del qual és “missa (mass) de Crist”. En algunes llengües germàniques, com l'alemany, la festa es denomina Weihnachten, que significa “nit de benedicció”. Les festes del Nadal es proposen, com el seu nom indica, celebrar la Nativitat (és a dir, el naixement) de Jesús de Natzaret.













                El dia de Nadal és el 25 de desembre, quan es commemora el Naixement de Jesucrist en Belén segons els evangelis de Sant Mateu i Sant Lucas, pero com els evangelis no esmenten dates, no és segur que Jesús nasquera aqueix dia. De fet, el dia de Nadal no va ser oficialment reconegut fins a l'any 345, quan per influència de Sant Joan Crisóstomo i Sant Gregorio Nacianzeno es va proclamar el 25 de desembre com a data de la Nativitat. Alguns historiadors discrepen sobre la data exacta sense posar-se d'acord entre ells, afirmant alguns que també podria ser a la primavera i uns altres que a la tardor, careixent açò d'importància per a tota la cristiandat per ser irrellevant, ja que al ordenar el calendari cristià en una data s'hauria de celebrar.


                És costum que es celebren diverses misses en Nadal, amb diferent contingut segons el seu horari. Així, la nit anterior (Nit bona) encara que siga diumenge, es celebra la famosa “Missa del Gall” o Missa de Mitjanit; en alguns llocs hi ha fins i tot una “Missa de l'Aurora” que es celebra precisament a l'alba del 25 de desembre, la “Missa del Dia”, en la qual és costum que després d'ella, el Papa done un missatge de Nadal a tots els fidels del món i després de la seua conclusió la tradicional benedicció “Urbi et orbi” (en llatí: a la Ciutat de Roma i al Món).






                 Ací a Castalla la festa del Nadal ha sigut una de les més celebrades de l'any fins al punt que fins a fa dos o tres dècades es celebrava com tridu, o siga, tres dies de festa, 25, 26 i 27 de desembre, tal com també eren els tres dies de les Quaranta Hores, Pasqua de Resurrecció i festes Patronals de moros i cristians. Avui en dia i per motius de la famosa globalització moltes d'aquestes tradicions i singularitats pròpies del poble tendeixen a anar desapareixent, prevaleixent sobre elles els interessos econòmics. En l'actualitat el dia 26 moltes famílies de Castalla encara ho segueixen celebrant com a festivitat i per açò les campanes fidels a la tradició ho segueixen celebrant i anunciant, per tant els tocs per a aquests dies seran els següents:


 DIA 24 DE DESEMBRE, VESPRA DE NADAL

08.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.



13.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.
13.02 h. Parròquia: Volteig general solemne.
                Convent: Volteig general solemne.
                Ermita: Volteig.


18.31 h. Convent: 1r Toc a missa.
18.45 h. Convent: 2n Toc a missa.
18.46 h. Convent: Volteig  general.
19.01 h. Convent: 3r Toc a missa.


20.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.
20.02 h. Parròquia: Volteig general.
                Convent: Volteig general.
                Ermita: Volteig.

23.31 h. Parròquia: 1r Toc a missa del gall.
23.45 h.         “        2n Toc a missa del gall.
23.46 h.         “             Volteig general.
00.00 h.         “       3r Toc a missa del gall.







              En aquell Xiquet embolicat en bolquers i ficat al llit en el pesebre, és Déu que ve a visitar-nos per a guiar els nostres passos pel camí de la pau. "El Nadal, misteri d'alegria. Alegria, fins i tot estant lluny de casa, la pobresa del pesebre, la indiferència del poble, l'hostilitat del poder. Misteri d'alegria malgrat tot. D'aquest mateix goig participa l'Església, inundada avui per la llum del Fill de Déu: les tenebres mai podran apagar-la." (Beat Joan Pau II).








 DIA 25 DE DESEMBRE, NADAL


08.01 h. Ermita: Toc d'àngelus.
08.02 h.     “         Volteig.

09.01 h. Parròquia: Toc d'àngelus.
                Convent: Toc d'àngelus.
09.02 h. Parròquia: Volteig general.
                Convent: Volteig general.

10.01 h. Parròquia: 1r Toc a missa.
10.15 h.        “            2n Toc a missa.
10.16 h.        “            Volteig general.
10.31 h,        “             3r Toc a missa.

11.31 h.  Parròquia: 1r Toc a missa.
11.45 h.           “         2n Toc a missa.
11.46 h.           “          Volteig general.
12.01 h.           “          3r Toc a missa.

13.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.
13.02 h. Parròquia: Volteig general solemne.
                Convent: Volteig general solemne.
                Ermita: Volteig.

20.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.











DIA 26 DE DESEMBRE, 2n DIA DE NADAL


13.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.
08.02 h.     “         Volteig menor.


10.01 h. Parròquia: 1r Toc a missa.
10.15 h.        “            2n Toc a missa.
10.16 h.        “            Volteig menor.
10.31 h,        “             3r Toc a missa.


13.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.
13.02 h. Parròquia: Volteig menor


20.01 h. Parròquia, convent i ermita: Toc d'àngelus.















   Es Navidad cada vez que sonríes a un hermano y
le tiendes la mano.


   Es Navidad cada vez que estás en silencio para
escuchar al otro.


   Es Navidad cada vez que no aceptas aquellos

principios que destierran a los oprimidos al margen
de la sociedad.


   Es Navidad cada vez que esperas con aquellos que
desesperan en la pobreza física y espiritual.


   Es Navidad cada vez que reconoces con humildad
tus límites y tu debilidad.


   Es Navidad cada vez que permites al Señor renacer
para darlo a los demás. 



                Madre Teresa de Calcuta















                   El passat 20 d'aquest mes vaig rebre un e-mail dels companys campaners de l'església de Santa Mónica de València, en la qual el seu Arquebisbe els anima i convida a reunir-se amb ell, i encara que sent d'una altra diòcesi diferent a la nostra, he considerat convenient publicar-la en aquest blog.





                                     "Valencia, 17 de diciembre de 2012"
“Hoy es necesario un compromiso eclesial más convencido en favor de una nueva evangelización para redescubrir la alegría de creer y volver a encontrar el entusiasmo de comunicar la fe.”
Benedicto XVI, Porta Fidei nº7

Me llena de alegría saber que sois muchas, cada vez más, las agrupaciones de campaneros que a lo largo de nuestra diócesis trabajáis por recuperar el entrañable sonido tradicional de las campanas que sólo vuestras manos y vuestro cariño les pueden dar.

Las campanas y sus toques son tantos y tan diversos como pueblos existen, pero todos igual de importantes y, no lo dudéis, son una manera de hacer presente a Dios en este mundo que quiere vivir apartado de Él.

Nos encontramos en un año especial, en un año de gracia para la Iglesia universal. En este Año de la Fe, convocado por el Santo Padre Benedicto XVI, se nos llama a profundizar en el conocimiento de Dios para poder dar a conocer esta Fe que hemos recibido. Vosotros, cada “colla” como pequeña comunidad cristiana a lo alto del campanario, mediante el importante trabajo que hacéis, sois agentes activos de la nueva evangelización.

El primer ciclo del Itinerario Diocesano de Renovación que vivimos en nuestra diócesis tenia como lema “Ojala escuchéis hoy su voz”. Vosotros con el tañer de las campanas, hacéis que esta voz resuene por nuestras calles y pueblos marcando el día a día de la Iglesia.

Lleno de gozo por la noticia del reciente nacimiento del Gremi de Campaners Valencians, os invito a aprovechar esta oportunidad para establecer entre vosotros vínculos de comunión sincera para que, uniendo vuestras fuerzas, podáis alcanzar los objetivos propuestos en comunión con la Iglesia. Por eso me gustaría que nos encontráramos una vez más, como ya es tradición, en estas fechas en las que celebramos la venida del Señor.

Cada día honráis a la Virgen María con el toque del Ángelus. Ella que discretamente estuvo siempre junto al Señor, al igual que vosotros realizáis vuestra gran labor muchas veces desde el silencio y la intimidad, os acompañe en vuestro camino. Muchas gracias por vuestro trabajo.


Nos vemos el próximo 27 de diciembre a las 19:30h. en el Arzobispado.


Con gran afecto y mi bendición


  CARLOS OSORO SIERRA, - Arzobispo de València (17-12-2012)"









                         




            Aprofite aquesta entrada en el blog per a desitjar a tots un molt feliç Nadal, i que el Xiquet que naix en Belén ens colme a tots de gràcies i benediccions.












No hay comentarios:

Publicar un comentario