domingo, 28 de octubre de 2012

DÍA D'ANIMES


   





                                                                        MENUDA



             La Commemoració dels Fidels Difunts, popularment anomenada  dia de Difunts i en valencià dia de “Animes”, és una celebració cristiana que té lloc el dia 2 de novembre, l'objectiu del qual és orar per aquells fidels que han acabat la seua vida Terrena i, especialment, per aquells que es troben encara en estat de purificació en el purgatori.




           En l'Església Catòlica, per a aquesta celebració es recita l'Ofici de difunts i les Misses són de Rèquiem, encara que el 2 de novembre caiga en diumenge. A Espanya, Portugal i Amèrica és tradició que els sacerdots celebren tres misses este dia. Una concessió semblant es va sol·licitar per a tot el mon al Papa León XIII, però encara que no la va concedir, sí va ordenar un Rèquiem especial en 1888.






                                                                        DEJUNI




            Fins a principis dels anys seixanta, quatre tocs de difunts diferents eren els que s'efectuaven ací a Castalla, imagine que igual o semblant que a altres llocs. Estos es realitzaven en funció de l'enterrament que es sol·licitava per al difunt, i este podia ser de primera, de segona o de tercera, quedant el de primera especial que s'utilitzava només en este dia de fidels difunts o d'animes; vaig a continuació a desglossar en què consistix i quines campanes intervenen en cada un d'ells.



            El de tercera: Este toc és el més lent de tots i es podria denominar com el més trist o fúnebre, i en ell alternen les campanes dejuni, mitjana i major però molt lentament.





                                                         Detall de toc de tercera





            El de segona: Este toc és el que es continua utilitzant en l'actualitat, tant en els senyals com en tots els soterrars i consistix en una alternança de campanades entre la dejuni i la mitjana molt més ràpides que en el toc anterior i cada deu d'estes, una distanciada amb la major.








                                                     Detall de toc de segona







             El de primera: Este toc es realitza amb les campanes dejuni i mitjana al mig vol sense intervindre cap campana més.




                                                           Detall de toc de primera


           El de primera especial: Este toc és semblant a l'anterior, canvia que després d'un temps en esta alternança al mig vol entre la dejuni i la mitjana s'unix la major i transcorregut un altre espai de temps es paren les dos primeres quedant-se només la major al mig vol fins al final del toc.







                                         Detall de toc de primera especial





            També hi ha un toc, que no he denominat abans, que és el de “albat” sent el toc de difunts de xiquet, que és un toc afortunadament quasi extingit per ser molt pocs els xiquets que moren en l'actualitat en comparació a fa uns anys. En este toc les campanes protagonistes són la xicoteta i la dejuni, la primera volteja mentres la segona toca el que es denomina el "cel, cel-cel”, que és un interval de campanades amb combinació d'una i dos successivament.


           En tots estos tocs al principi i al final (exceptuant els mitjos vols per motiu de les seues parades) es realitzen molt lentament el que es denominen “DRIANCS” que no és una altra cosa que una successió de campanades totes al mateix temps i que en funció a la seua quantitat indiquen si el difunt és home, dona, sacerdot, el bisbe o el papa. 





                                                        DEJUNI I MENUDA AL VOL



             Després del Concili Vaticà II es va unificar en un sol tipus d'enterrament per a tots i concretament ací a Castalla es va decidir utilitzar el toc de segona i van deixar de realitzar-se el de primera especial, el de primera i el de tercera.


              Quan restaurem les campanes el el 2002 vam creure que era una autèntica pena que eixos quatre tipus de tocs que durant segles s'havien utilitzat, deixaren de sonar per sempre, (exceptuant, clar està, el de segona que s'utilitzava per a tot) per això pensem que es devien recuperar els quatre, però això sí, per a tots igual sense distinció, per tant vam creure que s'hauria d'utilitzar de la manera següent:




            Detall del toc de enterrament de mig vol a tres campanes





 El de primera s'utilitzaria en els tres tocs per a tots els soterrars, amb l'excepció que al tindre més campanes li unim també la segona pareixent este toc el de primera especial.

El de segona per al que són els senyals de l'alba, migdia i vespra (quan hi ha algun difunt i abans de l'enterrament)

El de tercera i primera especial (este últim com sempre havia sigut)  seria per al dia 2 de novembre, commemoració de tots els fidels difunts i la seua vespra.





                                                                         MITJANA





            Després d'uns anys realitzant-ho així, vam tornar a replantejar-nos la qüestió, ja que ací a Castalla solen realitzar-se entre setanta i huitanta soterrars a l'anys, que per tres tocs impliquen  entre 210 i 240 mitjos vols, la qual cosa generava en les cintes de les corrioles un gran desgast havent de canviar-les amb massa assiduïtat, alhora que teniem la impressió que açò suposava un abús de les campanes, per això vam creure convenient deixar per a tots els soterrars com des dels anys seixanta s'havia realitzat el toc de segona, realitzant-se ja el de primera especial, el de primera i el de tercera per al dia de tots els fidels difunts i la seua vespra.(No és el mateix el colp que rep la campana amb el batall al mig vol que el que li dóna martell electric que té al lateral; la danya infinitament menys).






                                                                     SEGONA







            Des d'antigament el costum d'este toc de vespra del dia de tots els fidels difunts, açò és el dia 1 de novembre a poqueta nit, era realitzar una llarguíssima senyal a difunts que durava tota la nit i que a poc a poc amb el temps va anar reduint-se fins a quedar en la a penes mitja hora que és en l'actualitat. Durant eixa nit era molta la gent del poble que s'acostava per a ajudar i rellevar els campaners i entre tant els escolans de la parròquia, revestits com a tals, anaven per tot el poble demanant “la llimosneta pal quijalet” i que després es repartien amb els campaners per a alimentar-se en eixa llarga nit; singularitats de poble que encara es va realitzar fins a mitjan anys setanta. (Jo, personalment, encara he actuat en les dos facetes, en la d'escolà demanant l'almoina i per descomptat en la de campaner, on esta senyal s'havia reduït a una hora, tocant-se a mà i ja sense relleu).


           Este és un  dia molt singular per a les campanes, en el que tenen una gran activitat i protagonisme especial, invitant-nos a recordar i resar pels que ens han precedit en esta vida, vaig per això a continuació a enumerar els tocs per a este dia.






                                                                      MAJOR 






Dia 1 de novembre “vespra”

Durant el dia tocs propis de “Tots Sants” (narrats en l'entrada anterior)

20.01 h. Àngelus parròquia, convent i ermita.
20.02 h. Parròquia: Senyal difunt de tercera (20 minuts)
               Convent: Senyal difunt de tercera (10 minuts)
21.01 h. Parròquia: Senyal difunt de primera (10 minuts)








                                                                             MAJOR 











Dia 2 de novembre “Commemoració de tots els fidels difunts”


08.01 h. Àngelus parròquia, convent i ermita.
08.02 h. Parròquia: Senyal difunt de primera (10 minuts)
               Convent: Senyal difunt de tercera (4 minuts)


08.26 h. Parròquia: 1r Toc a missa amb senyal difunt de tercera.
08.41 h.      “          2n Toc a missa amb senyal difunt de tercera i mig vol campana major.
08.56 h. Parròquia: 3r Toc a missa amb senyal difunt de tercera.


13.01 h. Àngelus parròquia, convent i ermita.
13.02 h. Parròquia: Senyal difunt de primera (10 minuts)
               Convent: Senyal difunt de tercera (4 minuts)

17.26 h. Convent: 1r Toc a missa amb senyal de difunts de tercera.
17.41 h.       “      2n Toc a missa amb senyal de difunts de tercera.
17.56 h.       “      3r Toc a missa amb senyal de difunts de tercera.


18.56 h. Parròquia: 1r Toc a missa amb  senyal de difunts de tercera.
19.11 h.        “        2n Toc a missa amb senyal de difunts de tercera i mig vol campana major.
19.26 h. Parròquia: 3r Toc a missa amb senyal de difunts de tercera.


Des de l'ofertori fins al final de la missa toc de difunts de tercera.






                                            
                                                                       SEGONA



3 comentarios:

  1. Cuan narres :
    1.Toc de primera , es el toc de la dejuni i mitjana al mig vol , amb la segona tambe o no ?
    2.El toc de primera especial no el menciones a l'horari de tocs , no s'usa ?
    3.Com fas que la senyal de difunt dure vint minuts ? Fentla manual ? Perque crec que si es fa amb els botons F1, F2 etc.. Tenen un temps estandar no ?
    4.El mig vol sols amb la campana major , tambe aixi no , en els botons de tocar manualment hi ha per a accionar a mig vol la campana desitjada ?
    5.No s'utilitza el mig vol amb les 5 campanes, es a dir , no toca mai la xicoteta ?
    Gracies , i perdona per el testament este que te escrit jejeje . Salutacions.

    ResponderEliminar
  2. Ah i una altra :
    Veig que sols en les misses de festes de moros i cristians narres que hi ha toc i volteig a la consagracio , les demes solemnitats (Corpus , Diumenge de Ressurreccio , Nadal , Assumpcio , Inmaculada , Tots sants....en fi els dies aixi especials no hia volteig de consagracio , i al final de la missa tampoc es volteja mai ? Ho dic perque aci a Onil els dies de festes pero no sols de Moros i Cristians , es toca i volteja a la consagracio i volteig al fi de la missa. Gracies altra vegada , Salutacions

    ResponderEliminar
  3. Para, para, colivenc ……. Quina barbaritat!!!! No creus que valdria la pena que ens veigerem i parlàrem? La veritat és que es tirava a faltar…. però bé vaig a intentar respondre't. 1º i 2º Tens tu raó, ha sigut un error meu, quan en l'entrada indique el toc de primera em referisc al de primera especial, per tant no intervé la segona, ho rectificaré per al pròxim any. 3º Tinc gravats més tocs a difunts que tecles funció té el quadre F1, F2 que es refereixes, per tant a cada moment programe el que procedeix i en la duració que correspon, eixes tecles no les solc utilitzar perquè només tenen gravats els tocs més bàsics. 4º Aquest mig vol de la major està gravat ja en el segon toc de les misses pròpies d'aquest dia, de tota manera sí que es pot accionar cada campana individualment i alternar les que es desitge. 5º No hi ha tradició ací a Castalla que la xicoteta efectue mai el mig vol, el que sí que fa és voltejar en el toc de difunts de xiquet, “albat”. De totes maneres abans de recuperar aquests tipus de tocs vam fer la prova de realitzar el mig vol amb les cinc campanes i la veritat és que a ningú mos va agradar, per resultar un toc excessivament alegre, a part de que com les dos grans tenen notes semblants, donava la sensació com si voltejara. 6º El toc de consagració sí que el realitze en moltes festivitats com les que nomenes, però és diferent, hi ha tres tipus de tocs, en alguna pròxima entrada els narrés, encara que la veritat és que no els faig constar en les entrades en el blog. 7º No hi ha costum de voltejos al finalitzar la missa, exceptuant la missa de la Vigília Pascual i en totes les misses majors en les quals està la Patrona present i aquest volteig es realitza al cant de la Salve, i també quan a continuació de la missa hi ha processó.
    Te respost a tot? Torne a dirte que si vols ens veiem
    Salutacions.
    Per cert, estigues atent a la pròxima entrada perquè crec que t'agradarà.

    ResponderEliminar