sábado, 15 de septiembre de 2012

I 48 ANYS DESPRÉS.................

.   










En la processo de pujada del dia 4 , vau fer algun toc especial ? Esque despres del volteig general va haver com un volteig entre la dejuni i mitjana on pareixia que anigueren manualment , ja que anaven molt pausades , contestantse la una a l'altra , i no com quan ho toquen els motors. Gracies , salutacions








            






                  El dia 2 de setembre mentre s'ultimaven els detalls per a la processó al voltant de les 9.30 h. vaig pujar al campanar per a assegurar-me que totes les campanes es trobaven en perfecte estat, per ser dies de gran dinamisme campaner i com no podia ser d'una altra manera no vaig poder resistir la temptació de realitzar algun volteig manual, realitzant-ho en l'única campana en la qual jo només podia efectuar-ho sense problemes, "la dejuni".





                                                      






             El dia 4 de setembre, després del volteig de recepció d'autoritats i inici de processó de les 8.30 h. vaig comentar la meua intenció de tornar a pujar per a revisar les campanes, al que els meus amics de Sant Joan d'Alacant, Rubén i Juan Carlos, grans apassionats sobre el món de les campanes i treballadors incansables, em van manifestar el seu interès per acompanyar-me. Després de revisar-les els indique la meua intenció de realitzar el volteig manual amb "la dejuni", indicant-me que intentarien efectuar-lo ells amb "la mitjana", al que els vaig indicar que era quasi impossible perque aquesta campana entre dos persones sense experiència ve molt just per a voltejar-la, el seu seria que foren tres.





                                  






              Mentre estàvem en plena conversa, se'ns va presentar el meu amic José "Berna", qui després de preguntar-li a Fran on em trobava jo, va pujar ràpidament per a tirar un cable en el que fera falta. Després d'una petita conversa i instruccions oportunes ens vam posar a efectuar diverses combinacions de voltejos i repics manuals, per açò pot considerar-se que per a aquesta processó després de 48 anys havien tornat a sonar les campanes voltejant manualment, mostrant moltes persones la seua alegria de tornar a sentir alguns d'aquests tipus de tocs, però clar, tot té la seua contrapartida perquè tants anys sentint els voltejos amb la monotonia cíclica que els motors reprodueixen, també vicia les oïdes, i per açò va haver-hi alguna persona que em va preguntar si tenia algun problema amb les campanes, perque els semblava que tocaven a difunts.





                        






              48 anys pot considerar-se el realitzar aquestes combinacions, però la veritat és que hi ha hagut més anys on algunes de les campanes les hem hagut de voltejar manualment per avaries en alguns dels seus mecanismes, em referisc concretament a l'any 1979 per trencament en les corretges de transmissió vaig haver de voltejar "la mitjana" a mà, l'any 1984 vaig voltejar la xicoteta per trencar-se el contactor en plenes festes, l'any 1989 també voltegem l'actual major per haver arrancat el motor de la subjecció a la paret i en el 2002 per avaria en la placa electrònica del motor, però aquests voltejos simplement eren com a substitució de la rotació del motor, per la qual cosa pot considerar-se que no formem combinacions.



                                    





               El que sí utilitzava amb més freqüència manualment són els repics, perquè una persona només sí que pot realitzar-los tots, sent en algunes ocasions per avaries en els martells i moltes altres perquè la qualitat del so de la campana és molt diferent, tenint molta més qualitat i sonoritat quan és colpejada pel batall interior que quan l'és pel martell-electroimant que té al lateral.









                        








.


                  

6 comentarios:

  1. Jo també em vaig donar conte, i sincerament estava esperant aquesta entrada al teu blog amb la explicació corresponent, jejeje.

    ResponderEliminar
  2. Val, però m'agradaria em digueres si creus que hem de repetir-ho en anys successius i afegir-li més campanes o no mereix la pena. Gràcies i salutacions.

    ResponderEliminar
  3. Jo si t'interessa la meua opinio tambe t'ho dic : pense que cada vegada que tingueu oportunitat tindrieu que voltejar manualment , perque a mi personalment em va agradar moltisim com van sonar , i de afegir campanes aixo ja segons.vosaltres o les que necesite el toc que executeu :)

    ResponderEliminar
  4. Per descomptat que m'interessa la teua opinió, m'interessen totes, i per supost m'alegra el que a moltes persones vos agradara i per la meua banda m'gradaria realitzar-ho en mes ocasions, encara que açò no depèn solament de mi. Salutacions

    ResponderEliminar
  5. No has de sorprendre't que a alguns els semblara un poc trist, com tu dius 48 anys són molts anys...... sentint el mateix, per açò crec que has de seguir en la linea de formar-nos i informar-nos. Al mi personalment em va encantar, entre altres coses perquè es distingeixen molt bé les notes de les campanes i percebixes les seues armonies. ANIM I AVANT!!!

    ResponderEliminar
  6. Moltes gràcies per les teues paraules i intentaré seguir en la linea que es referixes. Salutacions.

    ResponderEliminar