domingo, 20 de mayo de 2012

CAMPANA DEL CARRASCAL








                        

             Encara que esta campana pertany al sector privat, perquè no és per al culte o us públic, faré una breu menció sobre ella per ser una campana més de Castalla.






             Com he mencionat en alguna entrada anterior, tres han sigut les campanes que Abel Portilla ha fos per a Castalla el dia 22 de febrer d'este 2012, dimecres de cendra, la primera quant a la seua col·locació i instal·lació  ha sigut esta, encara que per falta de temps per a desglossar-ho, m'he centrat primer en la de l'ermita per ser de major interés general, però les altres dos a pesar de pertànyer al sector privat crec que també mereixen un lloc destacat en este blog.





             En el mes de desembre del 2011, vaig rebre una telefonada de Vicent Berbegal demanant-me en quant poguérem els dos ens reunírem per l'interés que tenia en l'adquisició d'una campana per a la casa que estava restaurant, capella inclosa, en la finca denominada a Castalla de “El Carrascal”.






              Vam tindre vàries trobades o reunions en les oficines de la seua empresa "ACTIU", ací a Castalla,  on ell em va desglossar i va detallar la idea que tenia, indicant-li jo les distintes formes que hi havia per a executar-les, tenint ell molt clar des del principi per qual s'inclinava, pujant inclús un dia al campanar del convent perquè vetgera campanes aproximades a la grandària que volia.





                Després de deliberar de si la truja la preferia en fusta o ferro, es va inclinar ràpidament pel metall, perquè segons em va afirmar volia muntar-la i desentendre's del manteniment que un jou de fusta requerix, per això en el moment que la campana va arribar a Castalla, ràpidament vaig començar a fabricar-li el jou, i ací va sorgir el segon dubte;  electrificada i automatitzada o manual. Primerament es va inclinar per electrificar-la, però posteriorment i crec que amb gran encert va pensar a portar-la manualment per ser més propi i típic de les ermites existents en el terme i  per aixo li vaig  afegir un cigonyal per al seu volteig.


             




              Un dels detalls que em va indicar sobre la nova campana és que la volia envellida, que no pareguera de nova fosa, perquè tota la restauració que està portant en la casa era en sintonia i d'acord amb la data de la seua construcció, per això en quant vam tindre ací la campana dediquem una vesprada Fran i jo per a envellir el bronze, fent uns quants banys d'immersió en diversos àcids perquè atacaren el bronze i paregera ser antiga i d'acord amb el temps de la casa o ermita on s'anava  a instal·lar.






               La col·loquem en el seu lloc el dia 11 d'abril el meu company Ismael “el bicho” i jo, i inaugurant-se el 16 del mateix abril, dia de Sant Vicent Ferrer, onomàstica del propietari de la finca.






            El dia 15 a poqueta nit sobre les 9-10 h. de la nit, vaig rebre una crida de Vicent Berbegal, demanant-me em preparara unes paraules per a la inauguració de la campana que el següent dia 16 pretenia realitzar, i encara que li vaig manifestar l'inconvenient que per a mi suposava l'haver de parlar en públic, perquè no tinc costum,  intentaria fer-ho. El següent dia 16 després de concloure en la parròquia les tasques de retirada dels preparatius  de l'octava de Pasqua, pugem la meua dona i jo a la finca denominada “el Carrascal”, on a les dotze del migdia va tindre lloc la inauguració d'esta campana y centrant jo la meua intervenció en tres punts concrets:




1r La importància de les campanes des de l'antiguitat en ambit social i religiós.
2n Esta campana concreta, inscripcions, decoració, pes etc.
3r Distintes formes i models de tocs que les campanes realitzen.






            Després de concloure la meua intervenció va prendre la paraula José Ripoll, el qual va fer una al·locució al món de les campanes, a la que personalment vaig quedar fascinat, demanant-li inclús si podia passar-me-la per a algun dia editar-la en este blog, i realitzant-li seguidament el seu primer volteig.











            La campana, o siga, el bronze en si té un pes de 20 Kg. amb un  diàmetre de boca de 31 cm. i una altura de 27 cm. més 10 cm. d'ansa. En la part central exterior porta en alt relleu una carrasca, pròpia de la finca que presidix, en la seua part superior exterior diu:

 “ERMITA MARE DE DEU DE LES NEUS”

I en la seua part interior diu:

       “EL CARRASCAL DE CASTALLA”
                      1703-2012 
RESTAURACIÓ FAMILIA BERBEGAL I ROQUE.

 El jou amb cigonyal té un pes de 17 Kg. el que equival a una suma de 37 Kg. en el seu conjunt.

           









             Esta campana al meu entendre, té una sonoritat preciosa, sent prou semblant al de les ermites del contorn i propi d'una campana de la seua dimensió, i junt amb els seus gravats i decoracions es podria considerar com una xicoteta joia.







.

2 comentarios:

  1. Publicaras una entrada per als tocs de la ascensio , pentecostes , trinitat i comunions o no hi han tocs per a estes festes ?? Graciies . Salutacions

    ResponderEliminar
  2. Tocs sí que hi ha, el que no hi ha és temps per a editar-los, esta setmana he de realitzar dos entrades i no sé si podré, però ho intentaré. Salutacions

    ResponderEliminar