domingo, 2 de octubre de 2011

CONCERT DE CAMPANES A CULLERA

            El dia 18 de setembre al de saludar els campaners de València després del concert de campanes a Sax, entre altres coses em van dir que el pròxim concert de campanes es realitzaria en Cullera el dia 1 d'octubre.








            En principi no tenia especial interés en acudir a este concert per trobar-se prou allunyat de Castalla, però en quant em van dir que la campana major era d'un pes al voltant dels 1800 quilos en el bronze, el meu interés de sobte va canviar, ja que és un pes molt semblant a la major d'ací de Castalla.















           Tenia especial interés a escoltar el to d'esta campana perquè tal com vaig narrar en la història de la major la nostra, vaig quedar prou decebut quan la vam fer, ja que a pesar de ser una bona campana i de preciosa sonoritat, la seua nota és massa aguda per a la seua dimensió, sent  paregut a la de la segona, a pesar d'emportar-se uns 640 quilos de diferència en el bronze.





            En esta ocasió, el dia 1 d'octubre a les 16.00 h. Ens vam posar camí de Cullera Mari Carmen, Tere i jo, arribem al voltant de les 17.30 h. Res més arribar organitzem un xicotet recorregut turístic per a veure els llocs més emblemàtics de la localitat.








            A l'aproximar-se l'hora del concert, ens acostem a l'església, on ens trobem amb  Antonia i Javi de Tècnica i Artesania 2001 (que és l'empresa que va restaurar les nostres campanes en el 2002 i les de Cullera recentment) i em van indicar que deuria pujar al campanar per a tirar-los una mà en el concert, perquè alguns campaners no havien pogut acudir i estaven prou justos de personal.




         








Quan vaig sentir esta campana, vaig comprovar que certament era d'una tonalitat molt més greu que la nostra, encara que de menor sonoritat, (que pena que la nostra no haguera donat un to així de greu perquè era el que realment buscàvem quan la vam fer).




   



           Mentres nosaltres estàvem dalt en el campanar, es va instal·lar una pantalla dins de l'església, que es trobava abarrotada de públic, per a realitzar la pertinent explicació de tot el procés portat en esta restauració. Primerament va pendre la paraula el senyor rector, segonament l'alcalde i per a finalitzar Javier. Després de concloure esta presentació van eixir tots al carrer per a escoltar el concert, on Marcos Buigues, (campaner de València), donava les oportunes explicacions dels tocs s'estaven realitzant.




          


            Quan vaig abaixar del campanar em vaig emportar una grata sorpresa perquè em van dir Mari Carmen i Tere que s'havia obsequiat a tots els assistents al concert amb orxata i fartons i que per descomptat encara quedava per als que havíem estat dalt en el campanar.







            A continuació vos pose un resum del que és un poc la història d'estes campanes i les parts en què es va basar el concert, repartit en fullets entre els assistents:

            Parròquia dels Sants Joans de Cullera - Concert de tocs manuals de les campanes
            01-10-2011 - 20:00 horas
            El campanar de Cullera i les seues campanes
      El campanar de la parròquia dels Sants Joans de Cullera compta amb quatre campanes foses per ROSES al periode immediatament posterior a la guerra civil, durant la qual va desaparèixer l’antic conjunt de campanes.Les dues campanes menors (Sants Joans, Sant Miquel) no presenten any, però clarament es tracta de campanes de l’any 1940 o 1941; mentres que la mitjana (Crist Rei) data de 1941. La campana grossa (Maria de la Encarnació), de 1945 i amb un pes molt major a les altres tres (uns 1600 quilos), presenta una llarga inscripció que ens indica l’any de fosa de dues antigues campanes majors, el 1570 i el 1876. Les campanes van ser mecanitzades pels fonedors MANCLÚS i ROSES als anys setanta, substituïnt les instal•lacions tradicionals.
       
        La restauració realitzada per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. ha permés recuperar la sonoritat original, amb la reposició de les tradicionals “truges” o contrapesos de fusta; i els nous mecanismes toquen, aproximadament, com campaners, permetent no obstant tocar manualment sense esforç.
Una restauració d’estes característiques i la presentació de la restauració de les campanes en un concert manual inaugural convida igualment a la creació d’una colla local de campaners, per expressar els sentiments de la comunitat parroquial, en les festes i en els dols.
            El concert
Es farà un concert de repics i vols, per mostrar algunes de les múltiples possibilitats rítmiques, sonores i de comunicació de les campanes.
      El concert comença amb el toc d’Àngelus, que marca el mig dia, l’únic toc a hora fixa en la societat tradicional.
        Toc de missa d’Albaida: Avís per a les celebracions dominicals d’Albaida
        Toc de Clamoreig o Aniversari: Toc solemne de mort de la Catedral
        Dominica morada: El toc dels diumenges de Quaresma i d’Advent de la Catedral
       Cor de primera classe: Toc de vespres o de laudes de les festes majors, i on volteja la campana grossa. S’utilitza unes 40 vegades a l’any a la Catedral
      Vols de campanes: diverses combinacions sonores, entre les quals les campanes “apianades” (totes a la mateixa velocitat) o “alternades”.
      El concert acaba amb el toc de tancament de la muralla i d’ànimes interpretat cada nit en la Catedral.









2 comentarios:

  1. per al nou d'octubre i la pilarica hi han tocs festius? i si es aixi vas a publicarlos? gracies. saluds

    ResponderEliminar
  2. Per al 9 d'octubre no, per a la Pilarica si, segurament els publicaré este cap de setmana. Salutacions

    ResponderEliminar