viernes, 5 de agosto de 2011

Tocs de la festivitat de l'Assumpció

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
                        IMATGE DE LA MARE DE DÉU DE LA ASSUMPCIÓ "ACTUAL"
                                


            Assumpció de María o Assumpció de la Mare de Déu és la creença, d'acord amb la tradició i teologia de l'Església ortodoxa i de l'Església catòlica, que el cos i ànima de la Mare de Déu van ser portats al cel després d'acabar els seus dies en la terra.            IMATGE DE  LA MARE DE DÉU DE LA ASSUMPCIÓ "ANTIGA"
               


              Este trasllat és cridat Assumptio Beatæ Mariæ Virginis (Assumpció de la Benaventurada Mare de Déu) pels catòlics romans, la doctrina del qual va ser definida com a dogma (veritat de què no pot dubtar-se).


            Este Dogma va ser proclamat pel papa Pius XII, el 1r de novembre de 1950, en la Constitució Munificentisimus Deus: “Pronunciem, declarem i definim ser dogma divinament revelat que la Inmaculada Mare de Déu, acabat el curs de la seua vida terrenal, va ser Assumpta en cos i ànima a la glòria del cel".
            Esta creença ja es venia acceptant des del S. VI, molt relacionada amb la festa de la Dormició celebrada des de molt antic en les esglésies orientals. Des del S. VI  es celebrava una festa a Jerusalem que passa a Occident amb el nom de la Dormició de Santa Maria.                CAMPANA MARIA DE LA ASSUMPCIÓ "MAJOR"
              A València, la devoció assumpcionista es va iniciar des del mateix moment de la reconquista. El rei Jaume I "va dedicar al misteri de l'Assumpció la pròpia catedral de València i les altres esglésies que erigia en les terres que anava conquistant", mentres que la gran devoció a la Mare de Déu "Assumpta" a València va fer que fóra representada "massivament per l'art local", i hi ha constància que es celebrava la festa amb processó des de 1372; el papa Calixt III, en 1457 va declarar oficial la festa de l'Assumpció per al 15 d'agost, i per això és reconeguda popularment esta festa com “la Mare de Déu d'agost”.             Ací a Castalla, algunes fonts afirmen que l'actual ermita, des d'eixa reconquista estava dedicada també a l'Assumpció, altres en canvi indiquen que estava dedicada a la Nativitat de la Mare de Déu.; lo que sí que és segur és que l'actual parròquia des de la seua consagració el 3 d'agost de 1570, sí que està dedicada a l'Assumpció de María Santíssima en cos i ànima als cels. No tinc constància des de quan ací es realitza la processó, probablement siga des de molt antic.  En la dècada dels 60 es va deixar de realitzar,  tornant a celebrar-se a finals dels 80, però conjuntament amb Sant Roc, la processó del qual es realitzava l'endemà 16 que és la seua festivitat, sent els tocs per a esta festa els següents:
Diumenge 14 d'agost (Vespra)

Durant el dia tocs propis de diumenge.

13.01 h. Àngelus parròquia, convent i ermita.
13.02 h. Volteig general parròquia i convent.
21.01 h. Àngelus parròquia, convent i ermita.
21.02 h. Volteig general parròquia i convent.
15 d'agost “la Mare de Déu de l'Assumpció”

07.31 h. Àngelus parròquia
07.32 h. 1r Toc a missa en posterior parròquia.
07.33h. Volteig general curt parròquia.
07.45 2n Toc a missa en posterior parròquia.
08.01 3r Toc a missa en posterior parròquia.

10.01h. 1r Toc a missa.
10.15 h. 2n Toc a missa.
10.16 h. Volteig mitjana i segona parròquia.
10.31 h. 3r Toc a missa.

PROCESSÓ
Des de les 11.30 h. fins al final de la mateixa voltejos processionals amb volteig general solemne a l'entrada i eixida de les imatges.


13.01 h. Àngelus parròquia, convent i ermita.
13.02 h. Volteig general solemne parròquia i convent.


21.01 h. Àngelus parròquia, convent i ermita.
21.02 h. Volteig menor parròquia i convent (vespra de Sant Roc)

2 comentarios:

  1. per al dia 6 d'agost: el salvador i la transfigurasio del senyor no hi han voltejos?

    ResponderEliminar
  2. No hi ha costum ni tradició de cap toc ni volteig especial per a la festa d'El Salvador, els pròxims són els de S. Roc que D. M. esta setmana que ve els posaré.

    ResponderEliminar