martes, 23 de agosto de 2011

NOVENARI EXCEPCIONAL












           Com és tradició en els nou dies que precedixen a les nostres festes majors “de moros i cristians” en honor a la nostra Patrona la Santíssima Mare de Déu de la Soledad Gloriosa, té lloc el novenari com a preparació per a les mateixes.











           En molt rares ocasions este novenari pot considerar-se com “excepcional”, per no realitzar-se en el marc acostumat que és l'ermita de la Preciosísima Sang, i ser per tota la població com va ocórrer en 1982 com a preparació per a la seua coronació canònica, i com en enguany 2011 que per la realització de les obres en el seu camerí s'efectuarà en la parròquia, sent la seua pujada l'últim dia al finalitzar este.












            Per ser este novenari “excepcional”, lògicament els tocs de campanes també han de ser-ho i per això enguany es realitzaran de la manera següent:













DIES DEL 22 AL 30 D'AGOST

08.01 h. Toc de l'alba en l'àngelus parròquia i convent.
08.02 h. Volteig campana xicoteta parròquia.
                Volteig campana tercera convent.

13.01 h. Àngelus parròquia i convent.
13.02 h. Volteig campana xicoteta i dejuni parròquia.
                Volteig campana xicoteta i tercera convent.

19.00 h. 1r Toc Rosari parròquia.
19.15 h. 2n Toc Rosari amb volteig campana xicoteta.
19.30 h. 3r Toc Rosari.
19.31 h. 1r Toc a missa parròquia.
19.45 h. 2n Toc a missa         “
(al cant dels Gojos, aproximadament a les 19.55 h. Volteig campana xicoteta, dejuni i  segona)
20.01 h. 3r Toc a missa parròquia.

21.01 h. Àngelus parròquia i convent.
21.02 h. Volteig xicoteta parròquia.
                Volteig tercera convent.

El diumenge 28, al matí els tocs seran els propis de diumenge i a la vesprada seran els següents:

18.00 h. 1r Toc Rosari parròquia.
18.15 h. 2n Toc Rosari amb volteig campana xicoteta.
18.30 h. 3r Toc Rosari.
18.31 h. 1r Toc a missa parròquia.
18.45 h. 2n Toc a missa         “
(al cant dels gojos, aproximadament a les 18.55 h. Volteig campana xicoteta, dejuni i  segona)
19.01 h. 3r Toc a missa parròquia.


          Com la processó de pujada de la Mare de Déu a l'ermita serà el dia 30 d'agost al concloure el novenari sobre les 20.45 h. També hi haurà tocs excepcionals tant este dia com l'anterior “vespra”, sent els següents






 








DIA 29 D'AGOST “VESPRA”

21.02 h. Volteig general parròquia, convent i ermita.

 





DIA 30 D'AGOST “PROCESSÓ DE LA PUJADA”

08.02 h. Volteig general parròquia, convent i ermita.
13.02 h. Volteig general parròquia, convent i ermita.
Des de l'eixida de la imatge de la Mare de Déu fins a la seua entrada en l'ermita, voltejos processionals parròquia, convent i ermita.











8 comentarios:

  1. Com sexecuta el toc de rosari? Gracies

    ResponderEliminar
  2. tinc un dubte: als tocs de novenari dius qe voltegen en algunes ocasions no sols les xicotetes de la parroquia i convent, a mes narres qe en alguns voltejos s'afegixen la tercera al convent i la dejuni en la parroquia, pero l'any passat al final dels tocs de novenari expliques que els voltejos amb les 3 xicotetes del poble (al que jo entenc com a la xicoteta de la parroquia, la del convent i la campana de l'ermita)son com a preparacio per a les festes, i per aixo no entenc,per que este any tambe safegixen les qe abans e mencionat? moltes gracies :) saluts

    ResponderEliminar
  3. A castalla es fa el mig vol? I si es aixi qines campanes participen? Gracies salutacions

    ResponderEliminar
  4. El toc de Rosari és molt simple, consta de tres tocs de repicament d'unes 30 campanades aproximadament, només amb la campana xicoteta. Salutacions

    ResponderEliminar
  5. Veurem: 1r solem tindre un error en la nomenclatura de la campana xicoteta del convent, ja que sempre ha sigut i continuem considerant moltes vegades la xicoteta la que realment és la tercera “Sant Esteve”, encara que en l'actualitat la més xicoteta és la de “la Mare de Déu dels Dolors” o “Sant Pascual” per pertànyer a esta confraria i ser afegida a este campanar en el 2002. Per això quan l'any passat em referia a la xicoteta del convent realment és la tercera o superior. 2n Els àngelus de l'alba i de vespra són exactament igual que tots els anys amb l'excepció que la campana de l'ermita, si t'has fixat, no volteja per no trobar-se la Mare de Déu en ella. 3r al considerar que s'estava fent un novenari a la patrona més solemne, hem considerat que no podien sonar menys campanes del que és habitual i al mateix temps recordar que la Patrona es troba entre nosaltres, pensem a afegir al migdia la xicoteta del convent “Mare de Déu dels Dolors” i la dejuni en la parròquia. 4t Com per a este esdeveniment excepcional s'ha guarnit la parròquia amb estores, cirials, llums i càntics, i havent-se quadruplicat l'assistència de fidels, les campanes no podien ser menys i per això el rector D. Salvadors Valls ha cregut convenient que en el moment dels gojos, per ser el punt central del novenari, estes campanes ho anuncien amb un volteig curt. Salutacions

    ResponderEliminar
  6. Sí, tenim mig vol a Castalla però només s'utilitza el dia d'ànimes, intervenen durant un cert temps la dejuni, la mitjana, al cap d'un temps s'afig la segona i per a finalitzar s'unix la major, quedant-se després durant un cert temps ella soles, també s'utilitza el mig vol en els funerals de papes i bisbes però només amb la major, segurament açò ho desglossaré més detalladament i procuraré fer algun vídeo en els pròxims tocs de tots Sants i ànimes. Salutacions.

    ResponderEliminar
  7. a moltes gracies! m'has aclarit molts dubtes, pero al vol dels gojos per que no volteja la mitjana?

    ResponderEliminar
  8. El no voltejar la mitjana és degut al fet que és la campana que ho fa tots els diumenges i crec que cal reservar-la un poc per a no fer un abús d'ella. D'altra banda de voltejar-la també seria un volteig menor propi d'algunes solemnitats de precepte i per això ja no seria un volteig diferent o excepcional com la pròpia novena enguany ho és. Salutacions.

    ResponderEliminar