lunes, 18 de abril de 2011

TOCS SETMANA SANTA

.


















             Com vau poder comprovar ahir Diumenge de Rams, la campana gran del convent no va voltejar per haver-se gripat un rodament del motor, en canvi les de la parròquia, al final van realitzar tots els tocs i voltejos com és tradicional. Açò ha pogut ser gràcies al meu amic “Pallisa”, que ell només va netejar totes les hornasines de les campanes perquè es trobava en estes tot el marbre per al nou pis de la sala, així com tots els utensilis de l'obra. Una vegada tot net vam procedir a provar-les una a una per a assegurar-nos el seu perfecte funcionament. Ens va resultar més complicat de lo habitual perquè el quadro de contactors ens ho han traslladat dins de la sala del rellotge, per això, quan accionem una campana, tan el martell de repicament com a volteig, ja no tenim contacte visual amb ella ¡¡quina faena!!. A l'arribar a la campana gran, nova sorpresa, el batall suspenia decantat amb la corda fluixa i a dos dits de l'ansa de la campana (algú per error o confusió pareix que va intentar llevar-lo i el deixe mal col·locat), vam procedir a llevar-lo i amarrar-lo novament. Una vegada totes les campanes comprovades, el següent pas va ser connectar els cables del motor del rellotge i la seua posada en marxa. Quan ja ens anàvem,  ens adonem que l'ordinador no va fer el senyal de toc de les 11 del matí, per això entrem a revisar-ho i “nou esglai”, l'ordinador no accionava cap campana, vaig deduir que l'avaria havia de tractar-se que al traslladar-nos el quadro de contactors a la sala del rellotge,  s'hauria d'haver connectat malament i per això des de l'ordinador no s'accionaven els contactors i els reles, després de comprovar que a les dos connexions d'alimentació d'estos els arribava fase,  vaig invertir l'entrada d'alimentació a este quadro perquè el comú fóra neutre i “bingo”, ja funcionava tot.
















         Com a dilluns, dimarts i dimecres es va a continuar treballant en l'interior del campanar no hi haurà tocs (almenys en horari laboral),  en canvi en el convent sí els hi haurà, i seran els següents:


 

                         DIMARTS I DIMECRES SANT

8.01 h, 13.01 h i 21.01 h. Àngelus ordinaris. (Convent i ermita)
11.00 h, 11.15 h, 11.30 h, 12.00 h i 12.30 h Toc de confessions.(Convent)
De 19.30 h. A 20.01 h. Tocs a missa ordinaris. (Convent)


 
                                         DIJOUS SANT


             Este dia recordem l'Últim Sopar de Jesús amb els seus apòstols en què els va llavar els peus donant-nos un exemple de servei. En l'Últim Sopar, Jesús es va quedar amb nosaltres en el pa i en el vi, ens va deixar el seu cos i la seua sang. És el dijous sant quan va instituir l'Eucaristia i el Sacerdoci. A l'acabar l'últim Sopar, Jesús se va anar a orar, a l'Hort de les Oliveres. Ací va passar tota la nit i després de molt de temps d'oració, van arribar a agarrar-lo.







08.01 h. Àngelus parròquia, convent i ermita.
08.02 h. Volteig menor parròquia i convent.

13.01 h. Àngelus parròquia, convent i ermita.
13.02 h. Volteig general parròquia, convent i ermita.

16.31 h. 1r Toc a missa parròquia.
16.45 h. 2n Toc a missa parròquia.
16.46 h. Volteig menor          “
17.01 h. 3r Toc a missa      “

18.31 h, 1r Toc a missa parròquia.
18.45 h. 2n Toc a missa         “
18.46 h. Volteig general             “
19.01 h. 3r Toc a missa          “






            Al cant del “Gloria”, volteig general i a partir d'este moment es silencien les campanes totalment per començar la passió i mort de Jesucrist, no tornant a sonar fins al cant del “Gloria” de la vigília del Dissabte Sant, que celebrem la seua Resurrecció.


23.00 h. Hora Santa en el Monument de la parròquia (sense campanes)
24.00 h. Cant de la Passió.











                                DIVENDRES SANT:

           Eixe dia recordem la Passió del nostre Senyor: La seua presó, els interrogatoris d'Herodes i Pilat; la flagel·lació, la coronació d'espines i la crucifixió. Ho commemorem amb un Viacrucis solemne i amb la cerimònia de l'Adoració de la Creu.











9.00 h. Viacrucis des del convent fins a l'ermita (sense campanes)






17.00 h. Celebració de la Passió en la parròquia (per a este acte des que es va restaurar, feia sonar la matraca que és el propi d'este dia, però enguany per la meua incapacitat per a pujar, no es realitzarà).






20.00 h. Processó del Sant Enterrament (sense campanes).







                          DISSAPTE SANT O DE GLORIA:

           Es recorda el dia que va passar entre la mort i la Resurrecció de Jesús. És un dia de dol i tristesa perquè no tenim Jesús entre nosaltres. Les imatges es cobrixen i els sagraris estan oberts i buits. A la nit es du a terme una vigília pasqual per a celebrar la Resurrecció de Jesús. Vigília vol dir “la vesprada i nit anteriors a una festa.” En la Vigília Pascual, l'Església Catòlica celebra una litúrgia molt especial, i ho fa amb la màxima solemnitat. Comencen els oficis amb el temple a fosques, encenent-se i beneint-se un foc en l'atri, en un lloc fora del temple. D'eixe foc s'encén el Ciri Pascual, un enorme ciri que simbolitza a Crist Ressuscitat. Tot seguit, els fidels encenen les seus ciris pròpies de la flama del Ciri. Arribats al presbiteri, es col·loca en el centre del mateix, junt amb l'altar o junt amb l'ambó, s'encenen totes les llums del temple i es canta l'Exsultet, o pregó pasqual antic himne al·lusiu a la nit de Pasqua que proclama la glòria de la Resurrecció de Crist, que embolicarà tota la litúrgia d'esta nit.





23.30 h. Solemne Vigília Pascual, la celebració cristiana més important de l'any. Al cant del Gloria, volteig general, i a partir d'este moment ja comencen els seus tocs habituals.

             La campana de l'ermita, també s'unix a este volteig, junt amb les traques i coets que els majordoms tiren des de l'ermita. Antigament esta campana, quan anava manual s'anaven rellevant els majordoms de la Mare de Déu de la Soledad i la voltejaven durant tota la nit fins a l'eixida de la Patrona. En l'actualitat i des que funciona automàticament, per a evitar un abús i possible ruptura de la campana, es reduïx a 2 o 3 minuts cada hora durant tota la nit.





         DIUMENGE DE RESURRECCIÓ O DE PASCUA:

           És el dia més important i més alegre per a tots nosaltres, els catòlics, ja que Jesús va véncer la mort i ens va donar la vida. Açò vol dir que Crist ens dóna l'oportunitat de salvar-nos, d'entrar al Cel i viure sempre feliços en companyia de Déu. Pasqua és el pas de la mort a la vida.





7.31 h. 1r Toc a missa en l'ermita.
7.45 h. 2n Toc a missa amb volteig en l'ermita.
8.00 h. 3r Toc a missa en l'ermita.

8.01 h. Àngelus parròquia i convent.
8.02 h. Volteig general.  "       "



9.01 h. Regina coeli parròquia.( Des d'este moment fins a Pentecostés este toc substituïx al d'àngelus).







9.02 h. Volteig general solemne parròquia, convent i ermita per començament de la processó del Encotre, esta processó és la més important de l'any ací a Castalla, on ixen totes les famílies juntes per a acompanyar la Patrona fins a la parròquia, on té lloc la Trobada amb Jesucrist ressuscitat, durant tot l'itinerari, voltejos processionals i a l'arribada Solemne Missa Major.





11.31 h. 1r Toc a missa parròquia.
11.45 h. 2n Toc a missa          “
11.46 h. Volteig menor              “.
12.01 h. 3r Toc a missa          “

13.01 h. Regina coeli parròquia.
                Àngelus convent i ermita.
13.02 h. Volteig general solemne parròquia, convent i ermita.

21.01 h. Regina coeli parròquia
               Àngelus convent i ermita.





       (Cuadrilla de majordoms nº 7 en la que jo tambe participe i que ens toca enguany)





 I aprofite pera des d'ací desitjar una molt bona Pascua a tots.


         





 Toc del Regina Coeli
Salutació a la Mare de Déu durant el temps pasqual i  propia de este día.

(TRES CEMPANADES XICOTETA)

Alegra't. Reina del Cel, al·leluia.
R: Perquè Aquell a qui vas meréixer portar en el teu si, al·leluia.

(TRES CAMPANADES DEJUNI)

Ha ressuscitat com ho va predir, al·leluia.
R. Intercedix per nosaltres davant de Déu, al·leluia.


(TRES CAMPANADES MITJANA)


Gaudix-te i alegra't, María Mare de Déu, al·leluia.
Perquè en veritat el Senyor ha ressuscitat, al·leluia.

(TRES CAMPANADES SEGONA)


Orem: Oh, Déu, que has omplit d'alegria al món amb la resurrecció de Jesucrist, el teu Fill, el nostre Senyor, concedix-nos per intercessió de la Mare de Déu, arribar a posseir la dita de la vida immortal.
Per Crist nostre Senyor.

(TRES CAMPANADES MAJOR)

R. Amén.












9 comentarios:

  1. Gracies pels tocs!!! Aci a onil despres d'estos tocs encara lis queden setmana i pico de faena a les campanes amb les festes patronals.

    ResponderEliminar
  2. La veritat és que sí, enguany vos ha coincidit tot prou apretat, tenint inclús que canviar algun detall sobre la processó. Ànim i avant!!!. Sé que últimament en Onil heu recuperat alguns tocs tradicionals, vos anime que seguiu així perquè arriben a generacions futures el mes inalterable possible per formar part dels valors religiosos sonros i culturals de tots els colivencs. Des d'ací ens posem a la vostra disposició per al que necessiteu. Bones festes

    ResponderEliminar
  3. Gràcies per ilustrar-nos en un tema tan tradicional.
    Que disfruteu de la majordomia... Nosaltres -la Nº 10- estarem a la retaguardia (portant el Sepulcre).

    ResponderEliminar
  4. Per a això estem, moltes gràcies i igualment, jo per la meua part ho tinc un poc complicat perquè estic recent operat del peu, encara que intentaré estar a l'altura dins de les limitacions.
    Salutacions i ens veiem.

    ResponderEliminar
  5. Com feu els tocs processonals a Castalla?

    ResponderEliminar
  6. Amb voltejos alternant les distintes campanes, generalment les xicotetes i segons que processó també les majors, voltejant-les totes juntes a l'entrada i eixida de les imatges "volteig general"

    ResponderEliminar
  7. Que diferència hi ha entre volteig general i volteig general solemne que narres?

    ResponderEliminar
  8. En el volteig general les campanes comencen a voltejar de la xicoteta a la major pausadament i despres van parant de major a menor, durant el volteig uns 4 minuts. En el solemne comencen igual i transcorreguts 3 minuts paren les tres campanes grans, quedant-se durant uns 3 minuts la xicoteta i la dejuni soles, tornant a unir-se les grans uns altres 3 minuts més apox. (Uns 9 en total aprox.) Quan es porten manualment durant esta parada de les majors es queden boca per amunt esperant la nou arrancada, però electricamente encara que estos mecanismes ja ho poden realitzar, ací no funciona per escapar-se-li la campana supose que per faltar-li pes a la truja.

    ResponderEliminar
  9. Clar aci a onil fem igual: a la una del migdia o a les huit del mati o nit es fa es solemne, pero per exemple per a l'ultim toc de misses festives es fa el major pero sense la repeticio eixa del vol de les grans

    ResponderEliminar