domingo, 28 de febrero de 2010

ELECTRIFICACIÓ DE LA CAMPANA DE LA ERMITA


      
   


                     Els tocs d'oració de l'àngelus es van realitzar amb esta campana fins a l'any 1979, data en què va morir l'ermitana “la tia Teresa”. Esta anciana dona, amb gran dedicació, va realitzar tots els tocs (de Rosari, de missa, voltejos de festivitat, processionals i d'àngelus) fins a la seua defunció, inclús després de deixar de viure en la casa dels ermitans i en l'actualitat dels majordoms de la Mare de Déu de la Soledat.
                                                                                                                           


          

            
                                        (MUNTAN CARRIOLA PER AL  MOTOR DE VOLTEIG)
               La majoria dels tocs els continuem realitzant nosaltres després, però no tots, ja que la incompatibilitat laboral impedia que poguérem pujar els dies i a les hores que calia realitzar alguns d'ells. Açò mos va portar a pensar que l'única solució per a evitar que alguns tocs s'extingiren era mecanitzar-la i automatitzar-la.
   


                                        (DESMUNTAN TRUCHA PER A CONTRAPESARLA)

               L'any 1985, el dia de Pasqua de Resurrecció a l'eixida de la patrona de l'ermita, quan intentem posar esta campana al vol per a anunciar esta eixida al seu dia gran, no vam poder perquè la corda estava tota enredada en la campana i el cigonyal trencat. No vam poder voltejar-la fins que la reparem en les setmanes posteriors i això ens va portar a plantejar-nos més formalment l'electrificació d'esta campana, per a evitar d'ara en avant estos contratemps i al temps recuperar el toc d'àngelus, perdut des de 1979 com ja he mencionat abans.
    


(COMPROBAN EN PLASETA)
(MUNTAN TRUCHA)               Per a això, el meu amic, i des d'eixe any 1985 ermità de la Mare de Déu, Francesc Josep “Pallisa” i jo vam procedir a comentar-se'l al Rector D. Toribi Sellés, el qual ens va manifestar que li pareixia bé la idea però que ho tantejàrem bé perquè creia que açò valdria molts diners i tal vegada no es poguera fer front a este gasto, perquè estava estalviant per a pròximament restaurar l'Església.


              
                                  (PART ANTIGA EN VERT Y NOVA EN FERRO CRU)
                  Comencem a fer les gestions per a veure pressupost de gasto per al motor i bobina del martell, realitzant nosaltres la mà d'obra gratuïtament. El Rector va morir a l'agost de 1985 i tot va quedar paralitzat perquè les obres de l'Església van començar a primers d'octubre d'eixe any.(PINTÁ DE MINI ANTIOXIDAN)
          

             En el mes de novembre, ho comentem amb el capellà regent D. Francisco Berbegal, qui també ens va manifestar que li pareixia bé la idea però fins que no es pagaren tots els gastos de la restauració de l'Església, no es podria realitzar.
      


                                     
                                                        (MARCOS PINTANLA)                Amb el gran dinamisme que caracteritza el meu amic “Pallisa”, passats uns dies, em va cridar per a dir-me: “Què et pareix si a més de fer la mà d'obra, veiem la possibilitat d'arreplegar nosaltres els diners i ho regalem tot?” Li vaig manifestar que em pareixia bé, però que no veia la possibilitat d'arreplegar els diners, cosa que ell ja tenia clar, vam fer una rifa amb 1000 calendaris amb la imatge de la Mare de Déu de la Soledad, que a manera de donatius, els vam posar a 100 ptes.


(IMATGE DEL CALENDARI)
(CALENDARI DE LA RIFA)


                En el any 1986 comprem un motor reductor en ferreteria Pechman, primerament de 0,5 CV. de potència, que era l'ideal per a una campana d'eixa grandària, però com l'ermita està en final de línia, i hi ha unes caigudes de tensió molt grans, no aconseguia este motor  l'arrancada de la campana, a continuació ho canviem per un de 1 CV. Este ja aconseguia esta arrancada, però només en els moments en què la línia donava més tensió. Com no teníem garantia que el cent per cent de les vegades s'aconseguira, i podent açò deteriorar el motor, decidim afegir-li pes en el jou perquè quedara més contrapesat i amb menys esforç s'aconseguira l'arranc. El martell de repicament ho fabriquem i ho muntem el següent any 1987, aconseguint amb això, que tots els tocs es continuaren realitzant com des de segles anteriors havia sigut.(DETALL DEL MARTELL)
  
        REPIC(DETALL DEL ANSA BATALLERA)
             L'any 1989, li vam fer un ansa batallera nova, perquè l'anterior (que ja era una reforma de fa molts anys perquè l'original de la campana estava trencada),  no donava garantia, caient el batall al sòl diverses vegades. Amb esta nova ansa i un batall nou que comprem als germans Portilla, aconseguim evitar que estes caigudes tornaren a succeir.


    
                               (CUADRO DE MANIOBRES SITUAT EN LA SACRISTIA)
     

         Per a la realització d'esta tasca vaig comptar amb la inestimable col·laboració de:
                      -Rubén palacios
                      -Marcos Rico
                      -Francisco Juan “Moltó”
                      -Francisco José Rico “Pallisa”
  


   


                                           (DETALL DE FACTURA DE PECHMAN)
          I el cost de l'electrificació va ser el següent:
                    Motor ………….………….......  40.768 pts
                    Reductor……………………….  28.660 pts
                    Corriola…………………………    8.100 pts
                    Bobina……………………….....    8.600 pts
                    Ferratges……………………....    2.500 pts
                    


              A estos gastos també cal afegir els següents, regalats per nosaltres:

                  Quadro de contactors………....   7.200 pts
                  Quadro de maniobra…………..  16.300 pts
                  Cablejat elèctric……………........ 3.600 pts
   

                    Total……………………………   112.128 pts.

2 comentarios:

  1. Deverieu restaurarla, apart de perque es antiga, el yugo de ferro no les perjudica tambe?

    ResponderEliminar
  2. Els perjudica fins al punt que té perill de ruptura. La veritat és que sí que tenim previst restaurar-la i ja ho hem intentat en dos ocasions, però és una inversió prou gran i ara la parròquia no té possibilitat per tindre altres inversions més urgents. El trist és que fins no fa molt de temps estes peces tan antigues tenien una part d'este cost subvencionat per la generalitat. De totes maneres seguim amb eixa idea en la ment i confie que puga ser prompte. Una salutació

    ResponderEliminar